От 1 април отпадат всички COVID мерки в училищата. Всички ученици

...
От 1 април отпадат всички COVID мерки в училищата. Всички ученици
Коментари Харесай

Николай Денков: От 1 април отпадат всички COVID мерки в училищата

От 1 април отпадат всички COVID мерки в учебните заведения. Всички възпитаници би трябвало да се върнат в клас с изключение на тези, които подадат молба за самостоятелно образование, съобщи в изявление за Българска национална телевизия просветният министър Николай Денков:

„ Очакваме да стартираме естествения образователен развой без пандемия. Ако бъдат въведени спомагателни ограничения, ще има време за реакция през ваканцията, само че за момента всичко отпада “.

Въпросът за по-ранното започване на образователната година ще продължи да се разисква. МОН предлага учениците да потеглят на учебно заведение на 7 септември. Новата образователна година обаче ще стартира на 15 септември, сподели министър Денков и изясни, че тези спомагателни дни са, „ с цел да се даде по-добър темп на ваканциите вътре в образователната година “.

„ Имаме да вземем за пример един ден междусрочна почивка, там би трябвало да има една седмица, само че с цел да имаме тези дни, би трябвало да ги вземем отнякъде. Това време, което желаеме не ни би трябвало, с цел да преподаваме повече материал, а с цел да упражняваме по-добре учениците “, изясни той.

Образователната ни система има подготвеност да одобри до 63 000 украински възпитаници. До 25 март са подадени 365 молби от украински възпитаници, като от тях близо 100 деца към този момент са записани в български учебни заведения. Основното затруднение е имунизационният календар, който е друг от българския, сподели още Николай Денков.

" Децата ще влизат в учебно заведение единствено откакто са получили нужните ваксини, защото полиомиелит, морбили, това са си рискови заболявания, не можем да ги позволим в нашето учебно заведение. Проблемът е, несъмнено, че тези хора не са решили какво желаят да създадат. Ние сме подготвени за хиляди деца ", уточни той.

С приемането на бюджета средствата за обучение бяха нараснали към 550 млн. лева, само че се прави план за това какви спомагателни средства ще бъдат нужни за приемането на украинските деца, сподели министър Денков.

" Страшно доста зависи от това по какъв начин ще се развие войната, дали ще има значително увеличение на броя на децата. Ако остане почти на това равнище, което имаме сега, прекрояване на бюджета в нашата сфера  няма да има потребност, само че в случай че се затегне месеци наред, което също е допустимо, в случай че се усили броят на децата, то тогава към този момент може да се наложи актуализиране ", разяснява просветителният министър.
Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР